Erzurum’a zorunlu iniş yapan Hindistan uçağındaki bomba ihbarı asılsız çıktı

Hindistan’dan Almanya’ya giden ve bomba ihbarı nedeniyle Erzurum’a zorunlu iniş yapan yolcu uçağındaki arama çalışmalarının ardından, yapılan bomba ihbarının asılsız olduğu açıklandı. Erzurum Havalimanı üzerindeki uçuş yasağı ise kaldırıldı.
Hindistan’ın Mumbai kentinden Almanya’nın Frankfurt kentine giden Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı Erzurum’a acil iniş yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabı X’ten, Hindistan’dan Almanya’ya giden ve bomba ihbarı nedeniyle Erzurum’a zorunlu iniş yapan yolcu uçağına ilişkin paylaşım yaptı.

“YOLCULAR VE MÜRETTEBAT TAHLİYE EDİLDİ, ARAMA SÜRÜYOR”

Hindistan’ın Mumbai kentinden Almanya’nın Frankfurt kentine gitmek üzere havalanan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının, Türk Hava sahasında iken yapılan bomba ihbarı üzerine saat 15.38’de acil durum çağrısında bulunduğunu bildiren Uraloğlu, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı:

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüzce gerekli koordinasyon sağlanarak, güvenlik önlemlerinin de alınması ile uçağın saat 16.38’de Erzurum Havalimanı’na sorunsuz bir şekilde inişi gerçekleştirilmiştir. 237 yolcu ve 14 mürettebat sorunsuz bir şekilde tahliye edilmiş olup uçaktaki arama çalışmaları devam etmektedir. İlk etapta yapılan incelemeler neticesinde yolcu ve mürettebatta herhangi bir olumsuz bir durum tespit edilmemiştir. Erzurum Havalimanı güvenlik nedeniyle saat 21.00’a kadar notamlanarak (havacılara bildirilerek) trafiğe kapatılmıştır. Gerekli tahkikatların ardından gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

VALİ ÇİFTÇİ: “ERZURUM HAVA SAHASI KAPATILDI”

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi,, Erzurum hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Bomba imha uzmanlarının uçağa girdiğini ve uçakta arama yapıldığını söyleyen Çiftçi, “Havada bomba ihbarı yapınca Vistara Hava Yolu’na ait olan uçak ilk önce Ordu Havaalanı’na inmek istiyor. Fakat orada da bir tadilat çalışması olduğundan dolayı Trabzon’a yönlendiriyorlar. Orada da hava trafiği yoğun olduğundan dolayı Erzurum’a inişlerini veriliyor.”açıklamasını yaptı.

AFAD, SAĞLIK, POLİS VE İTFAİYE EKİPLERİ ALARMDA

600 kişi kapasiteli olan çakta 247 yolcu bulunuyor. Alınan bilgiye göre, uçağın zorunlu inişinin ardından havalimanına AFAD, sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Uçaktaki yolcular tahliye edildi, kabin ve kargo bölümünde detaylı arama başlatıldı.

Vistara Hava Yolları da acil inişe ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bombay- Frankfurt (BOM-FRA) sefer sayılı UK27 sefer sayılı uçuş, güvenlik nedeniyle Türkiye’ye (Erzurum havalimanı) yönlendirildi ve saat 17.05’te güvenli bir şekilde indi” denildi.

TUVALETE “UÇAKTA BOMBA VAR” YAZILI NOT BIRAKILDI

Valisi Çiftçi, yolculardan birinin peçeteye “uçakta bomba var” notunu yazıp kabin ekibine verdiğini, ihbar durumunun bu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Mevcut risk ortadan kalktıktan sonra diğer işlemlere devam edeceklerini belirten Çiftçi,”Hindistan Havayollarına ait bir uçak Hindistan’dan Almanya’ya giderken ilk önce Ordu’ya inmek istiyor bu durum ortaya çıkınca. Fakat oradaki havaalanında tadilat çalışmaları devam ettiğinden sonra Trabzon’a inmek istiyorlar orada da hava trafiği yoğun olduğundan dolayı Erzurum’a yönlendiriliyor. Uçak Erzurum Havalimanı’na iniyor böylece.”dedi.

Çiftçi, Erzurum Havalimanı’nın iniş ve kalkışlara kapatıldığına işaret ederek,”Uçak aranıp bagajlar kontrol edildikten sonra herhangi bir olumsuz yani ihbarın olumsuz olduğu ortaya çıkarsa tekrar yolcuları bagajlarıyla birlikte uçağa yerleştireceğiz. Buradan göndereceğiz ve ondan sonra acil durum ortadan kalkmış olacak.”ifadelerini kullandı.

YOLCULARIN SAĞLIK DURUMU İYİ

Vali Çiftçi, yolcuların tahliyesi sonrası uçakta 2 bomba imha uzmanı ve 2 bomba arama köpeği desteğinde arama yapıldığını anlatarak, yolcularda herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını, notu bırakan kişiyle ilgili de herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını anlattı.

Çiftçi, Valilik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da uçaktaki yolcu ve mürettebatın yoğun güvenlik önlemleri altında tahliye edilerek güvenli alana yerleştirildiğini hatırlattı.

KABİNLER ARANDI, BAGAJ BÖLÜMÜ ARANIYOR

Erzurum Emniyet Müdürlüğüne bağlı bomba imha uzmanlarının uçaktaki arama çalışmalarına devam ettiğini belirten Çiftçi, şunları kaydetti:

Uçağın kabin kısmındaki arama çalışmaları tamamlanmış olup bagaj kısmındaki arama-tarama çalışmalarına geçilmiştir. Uluslararası uçuş kuralları gereği Air Vistara uçağının pilotları günlük uçuş sürelerini tamamlamış durumdadırlar. Bu yüzden arama/tarama çalışmaları tamamlandıktan sonra uçağın bu gece yeni bir uçuş gerçekleştirmesi söz konusu olamayacaktır.

Ayrıca güvenli alana nakledilen yolculara maymun çiçeği virüsü testinin yapıldığı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu geceki beklentimiz, bomba ihbarının asıllı olup-olmadığı tespit edildikten sonra havaalanımızın uçuş yasağının kaldırılması ve uçak trafiğinin yeniden başlaması şeklindedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

“BOMBA İHBARININ ASILSIZ OLDUĞUNU TESPİT ETTİK”

İlerleyen saatlerde, Erzurum’a acil iniş yapan Hindistan uçağındaki bomba ihbarının asılsız çıktığı açıklandı.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Malumlarınız bugün Hindistan’ın Mumbai şehrinden havalanan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı saat 16.30 sıralarında elimizde zorunlu acil iniş yapmıştı. Uçağın havaalanına inmesiyle beraber, biz gerekli bütün tedbirleri almıştık. Hem AFAD müdürlüğümüz, emniyet müdürlüğümüz, OMKE ekiplerimiz, sağlık müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediye’miz, itfaiye ekiplerimizle beraber tüm tedbirleri almış bir şekilde uçağa karşıladık. Ardından bütün yolcular, toplamda 247 yolcu ve mürettebat güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edildi. Bomba arama ekiplerimiz uçağın ilk önce içerisinde gerekli arama tarama çalışmalarını yürüttüler.

Ardından da uçağın bagaj kısmındaki bütün yolculara ait bavullar, bagajlar indirildi. Onların da hem X-ray cihazından hem de arama köpeği marifetiyle arama çalışmaları tamamlandı. Saat 23.30 itibariyle bütün arama tarama çalışmalarını sonlandırmış olduk. Yaptığımız çalışmaların neticesinde bomba ihbarının asılsız olduğunu tespit ettik. Bunun neticesinde de ilimiz havaalanında uygulanan uçuş yasağı kaldırılmış oldu. Artık ilimize gelecek olan veya ilimizden gidecek olan bütün uçaklar rahatlıkla havalanabilecek durumda. Yalnız Hindistan menşeili uçak şu anda hala havaalanımızda durmaya devam ediyor.

Çünkü uluslararası uçuş kurallarına göre pilotların belli bir süre uçuş imkanları var. Onlar da bu süreyi tamamladıkları için şu anda istirahate çekilmiş durumdalar. Yolcular havalarımızın dış hatlar terminalinde istirahat ediyorlar. Onların da bütün ihtiyaçları karşılanmış durumda. Yarın saat 7.25 gibi Hindistan’ın Mumbai şehrinden yeni bir uçak gelecek. O uçakla yolcular tekrar yollarına devam edecekler. Frankfurt’a devam edecekler. Şimdilik söyleyebileceğim bunlardan ibaret”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Narin Güran cinayetinde 2 kişi daha gözaltına alındı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan sonra cinayete kurban gittiği anlaşılan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturmasının genişletilmesiyle, …

Bir yanıt yazın