Akaryakıta bağlı 15 milyar liralık büyük vergi kaçakçılığı operasyonu!

Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK’ın uzun süre üzerinde çalıştığı operasyonda düğmeye basıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve MASAK koordinesinde, İstanbul merkezli eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik ‘‘SİLİCİ“ kod adlı operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda 220 şüpheli gözaltına alınırken, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce; 15-16.01.2021 tarihinde eş zamanlı olarak İstanbul merkezli 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik ”SİLİCİ ” kod adlı operasyon gerçekleştirildi.

ESKİ HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bakanlığı döneminde akaryakıt aracılığıyla vergi kaçakçılığına dikkat çekmişti. Bakan Albayrak açıkladığı Yeni Ekonomi Programlarında bu konunun üzerinde durmuştu. Bakan Albayrak, akaryakıt aracılığıyla yapılan vergi kaçakçılığına dikkat çekerek MASAK’ın bu konuda operasyon hazırlığına önayak olmuştu.

220 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
Operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi(GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile etkin bir işbirliği sağlandı.

Yürütülen soruşturma kapsamında bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüpheli gözaltına
alındı.

ARAMA VE GÖZALTILAR DEVAM EDİYOR
170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması,1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ile gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu vb. dijital materyallere el konuldu.

Operasyon kapsamında arama ve gözaltına alma işlemleri devam ediyor.

DEVLETE ZARARI 15 MİLYAR TL

Akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi.

Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TLolduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi.

KAÇAKÇILIĞIN YÖNTEMİ
Yürütülen soruşturma ve düzenlenen operasyonlarla otomasyona müdahaleli satış yöntemi de deşifre edildi. Buna göre dağıtıcı firmadan yüklenen tankerdeki akaryakıt A istasyonuna fatura edildi ancak B istasyonuna gönderildi.

A istasyonunca, fatura edilen ancak fiziken gelmeyen akaryakıt vergi oranı üzerine komisyon eklenerek kum ocağı, nakliye, asfalt firmalarına “istasyon dış satışı” şeklinde satılmış gösterildi.

Bu firmalar akaryakıtı satın almış gibi yaparak faturayı gider gösterdi ve yüzde 18’lik vergi dilimi üzerinden devleti zarara uğrattı. B istasyonuna faturasız olarak gönderilen akaryakıt ise otomasyon sistemine müdahale edilerek sistemden silindi. B istasyonu faturasız akaryakıtı son kullanıcılara sattı.

7 AYLIK TAKİP
Operasyon, KOM Daire Başkanlığına gelen ihbar kapsamında analizci uzman personel tarafından yapılan çalışmalarla 7 aylık yoğun teknik ve fiziki takiple başlatıldı.

Ülke çapındaki yasa dışı faaliyetlerle akaryakıt satış verileri üzerinde silme işlemini yapan örgütün Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahipleri ile çalışanları olduğu, firmaların akaryakıt istasyonlarında oyun görünümlü korsan otomasyon sistemi kurdukları ve yüksek ücretler karşılığında yazılımcılar tarafından verilerin silindiği anlaşıldı.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tüketiciyi aldatanlara 11 ayda 223,9 milyon lira ceza kesildi!

Reklam Kurulu’nun kasım ayı toplantısında kasım indirimleri ile ilgili yapılan uygunsuzluklarla ilgili 151 dosyaya 19 …

Bir yanıt yazın