Çavuşoğlu: ABD ve Yunanistan’ın bize akıl verme hakları yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya konusundaki tartışmalara noktayı, Fatih Sultan Mehmet’in vasiyeti ve vakfiyesiyle koydu.
Ayasofya, son dönemde statüsüyle tartışmalara neden oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan “2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu”na tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, “ABD gibi bir ülkenin Türkiye’yi sorgulaması abesle iştigal.” dedi.
Fetihten 567 yıl sonra tartışmaların başlamasının manidar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Danıştay’ın 2 Temmuz’da karar vereceğini söyledi.
AYASOFYA’NIN TAPUSUNU GÖSTERDİ
Bakan Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın sırasında Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetini ve Ayasofya’nın tapusunu göstererek, “Bakın burada belgesi var. Fatih’in vasiyeti ve vakfiyesi var. Evet, bu yapılar tüm insanlığındır. Ama nasıl değerlendirileceğine biz karar veririz. ABD ve Yunanistan’ın bize akıl verme hakları yok. İnanç özgürlüğünde nerede olduklarını biliyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:”Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Kimse Türkiye’yi sorgulamasın. ABD gibi bir ülkenin Türkiye’yi sorgulaması abesle iştigal. Irkçılık var, Müslüman düşmanlığı, yabancı düşmanlığı var.
“AYASOFYA’NIN TARTIŞILMASI MANİDAR”
Türkiye ise tam tersini yapıyor. Böyle bir durumda Ayasofya’nın tartışmaya açılması, fetihten 567 yıl sonra Ayasofya’yı hatta İstanbul’u tartışmaya açmak manidar.
“DANIŞTAY 2 TEMMUZ’DA KARAR VERECEK”
1972 UNESCO sözleşmesine baktığımızda herhangi bir mülkiyetin tarihi dokusunun başka bir şey ama o mülkiyetin bu şekilde cami ya da başka türlü kullanılmasına ilişkin bir şey yoktur.
Bir derneğimiz Danıştay’a başvurdu. 2 Temmuz’da Danıştay kararını verecek. Burası bizim kendi egemenlik alanımız.
“DÜNYAYA DERS VERECEK EN SON ÜLKE YUNANİSTAN”
Esasen dini azınlıkların hakları konusunda sadece bize değil, dünyaya ders verecek en son ülkelerden biri Yunanistan. Avrupa’da camisi olmayan tek başkent Atina. Selanik’te sürekli açık bir cami yoktur.
Batı Trakya’da Türk azınlıkların seçtiği müftüler, namaz kıldırdığı için ceza aldı. Oradaki Türk azınlık, Türk adını da kullanamıyor. Yunanistan, bu konuda üç kere mahkum edildi.
YUNANİSTAN İLE İTALYA’NIN ANLAŞMASI
Anlaşmaya gelecek olursa, İyon Denizi’nde olduğu için bizi ilgilendiren bir durum yok. Yani Doğu Akdeniz ve Ege’yi ilgilendiren bir durum yok.
Bu anlaşma esasen, gerçekleri görme bakımından çok anlamlı bir anlaşmadır. Yunanistan bugüne kadar adaların hatta kayaların ana kara gibi kabul edilmesini istiyordu. Kendi ana karasına uzak adaların tam yetkinliği olamaz.
Ege’de Akdeniz’de bizim savunduğumuzu Yunanistan, İtalya’yla yaptığı anlaşmada kabul etmiş. Bizim tezlerimizin haklılığı tescillemiş oldu.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tüketiciyi aldatanlara 11 ayda 223,9 milyon lira ceza kesildi!

Reklam Kurulu’nun kasım ayı toplantısında kasım indirimleri ile ilgili yapılan uygunsuzluklarla ilgili 151 dosyaya 19 …

Bir yanıt yazın