Emniyet’ten özel güvenlik görevlileri hakkında açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapabileceğini açıkladı.
Şehirlerarası otobüs terminali girişinde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin üstünü aradığı yabancı uyruklu kişiden, bir miktar uyuşturucu madde ele geçirilmesi üzerine yabancı uyruklu kişi tutuklanmıştı.

Şahıs hakkında Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Karara itiraz eden şahsın ardından Yargıtay 10. Ceza Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karar alınmıştı.

‘Üst arayamaz’
Özel güvenlik personeli tarafından yapılan aramaların hukuken geçersiz olduğuna dikkat çekilen kararda; adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğundan bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağı hatırlatılmıştı.

Bu gelişmelerin ardından EGM bir yazılı açıklama yayınladı.

“Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri bellidir”
EGM’nin yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında “Yargıtaydan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak” başlığı ile yer alan haberlerin, “özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı” şeklinde anlaşıldığı kaydedildi.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un “Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri” başlıklı 7’nci maddesi ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin “Özel güvenlik görevlilerinin kontrol yetkileri” başlıklı 21’inci maddesinde özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin tanımlandığı belirtildi.

“Önleyici arama yapabilirler”
Açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Özel güvenlik görevlilerinin, koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyalarını X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme, görev alanında haklarında yakalama emri veya mahkumiyet kararı bulunan kişileri yakalama ile mevzuatla tanımlanmış diğer yetki ve sorumlulukları bulunmaktadır. Adli aramalar, hakim kararı veya cumhuriyet savcısı emri ile yapılabilecek aramalar olup sadece adli kolluk birimlerince yapılabilmektedir. Polis dahil olmak üzere adli kolluk birimleri, adli aramaları gerekli adli mercilerden izin alarak yapmakta, suç soruşturmalarında elde edilen suç delillerine ilişkin iş ve işlemler Ceza Muhakemesi Kanunu’na ve mevzuatına uygun yürütülmekte ve gerekli tutanaklar tanzim edilmektedir.”

Özel güvenlik görevlilerinin Yargıtay kararında da belirtildiği üzere genel kolluk gibi adli arama yetkisinin bulunmadığı ancak genel kolluğun olmadığı yerlerde görev yaparken güvenlik sistemi ve cihazları ile önleyici amaçlı kontroller yapabildiği kaydedilen açıklamada, özel güvenlik görevlilerinin, suç unsuru veya şüpheli durumla karşılaştıklarında genel kolluğa haber vererek şüphelileri kontrol altında tutabilecekleri, genel kollukça adli ve idari işlem tesis edilmesini sağlayabilecekleri belirtildi.

AA’nın haberine göre açıklamada, özel güvenlik görevlilerinin görev alanlarında kanunca tanımlanmış yetkilerini kanunda belirtildiği şekilde kullanmalarında engel bulunmadığının altı çizildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

2. “Çiftlik Bank” vakasında 50 milyon liralık hindi çiftliği vurgunu!

Kamuoyunda ‘Çiftlik Bank’ dolandırıcılığı olarak bilinen olayın bir benzeri Ankara’da yaşandı. Bir kamu kurumunda memur …

Bir yanıt yazın