Fark var! Murat Kurum, canlı yayında İstanbul için vaatlerini anlattı

Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum, CNN Türk yayınında İstanbul’u her alanda rahatlatacak projelerini tek tek anlatırken, yarı zamanlı belediyecilik yapanların kendilerini takdir etmesini beklemediklerini söyledi.
Türkiye, genel seçimlerin harareti yeni soğumuşken yerel seçim atmosferine girdi.

İstanbul’da Cumhur İttifakı’nın İBB adayı olan eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN TÜRK yayınında projelerini anlatıyor.

Ahmet Hakan ve Fulya Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Murat Kurum, trafik sorunundan yeni ulaşım ağlarına, altyapıdan kentsel dönüşüme, şehircilik anlayışından sosyal projelere nasıl bir İstanbul vadettiğini tek tek örneklerle paylaşıyor.

Kurum’un açıklamalarından önemli ayrıntılar:

“5 senedir yok sayılmaktan yorulmuşlar”

Sokaktayız, milletimizin yanındayız. Aylardır bu ziyaretleri yapıyoruz. İstanbullular belediyeden ne gibi hizmetler bekliyor, bunları dinliyoruz. Gittiğimiz her yerde de büyük bir coşku ile karşılanıyoruz.

Ve gittiğimiz yerlerde de İstanbul’un bir değişim istediğini duyuyoruz. Gece 3’lerde bitiyor işimiz. Biz bunu Mayıs seçimlerinde de gördük. 5 sene yok sayılmaktan, çile çekmekten yorulmuşlar ve büyük bir motivasyonla 31 Mart’a hazırlanıyorlar. Biz 31 Mart akşamı İstanbulluların kardeşi olmaya talibiz. Ben yaptığım her görevde de buna gayret ettim. Milletin evladı, ağabeyi, kardeşi, muradı olmaya gayret ettim.

“Yarı zamanlı belediyecilik yapanların, bizi takdir etmesini beklemiyoruz”

İstanbulluların gündeminde olmayan konuların içinde olmayacağız diyoruz ve bu tutumu böyle devam ettireceğiz. Kampanyamızın ismi de Şimdi İstanbul Sadece İstanbul. Bu anlayışı her yerde sergileyeceğiz. Biz boş zamanlarında belediyeye uğrayan bir belediyeden bizi takdir etmesini beklemiyoruz. Bizim milletimiz 31 Mart’ta gereken cevabı vereceğiz. Mevcut yönetim de bu hizmetlerden yararlanacak. İstanbul’a dönüp baktığımızda yeni konutlar yapıldı da biz görmedik mi? 2 yakaya 2 büyük tünel yapacağız dedik, yaptılar da biz görmedik mi? Yaşanan çile, karmaşa ortada. Biz sadece İstanbul’a, İstanbul’un meselelerine odaklanacağız.

“Odaklanmamız gereken İstanbulluların sorunlarıdır”

İstanbullular Metro ile ne kadar kısa zamanlı evime giderim buna bakıyor. Gençler bu altyapıyı kim daha hızlı hazırlar bununla ilgileniyor. Mevcut yönetimin gündemleri farklı olduğu için polemik peşindeler. İstanbullular bizden İstanbul’un kaynaklarını en doğru şekilde yönetecek yönetim iradesini bekliyor. Gerçek belediyecilikle bu hizmetleri yapmamızı bekliyorlar. Bizim odaklanmamız gereken İstanbulluların sorunlarıdır.

İstanbul’da ulaşım sorunu nasıl çözülür

Trafik süresini 64 dakikayı 39 dakikaya indireceğiz. Bilim insanlarının çalıştığı projeler üstüne bu verileri veriyoruz. Bu yakalanamaz dediğiniz zaman bunun üzerine çalışan bilim insanlarına haksızlık etmiş oluyorsunuz. Bizim ekibimiz dertliyiz, İstanbul’un sorunlarına odaklanıyoruz. 2019’da 60 km ortalama trafik hızı. 45 dakikaymış seyahat süresi de.

“Hedef, raylı sistemi 5 yılda 2 katına çıkarmak”

Raylı sistemlerde biz ilk etapta ilk 5 yılda iki katına çıkaracağız. Çok fonksiyonlu ve detaylı şekilde en acil, en öncelikli şey ne ise onu yapacağız. Bir şeyi yapmak için liyakatli bir çalışma lazım. Belediyenin yarısı değişmiş, yarısına yenisi gelmiş. Bunu yapabilmeniz için bu kadrolar ile çalışmanız lazım. Bu işten çıkarılanların hepsi kötü müydü?

“10. yılda artık metrobüse ihtiyaç kalmayacak”

Çok fonksiyonlu detaylı düşünüyoruz. İlk yapacağımız metro hattımız Sefaköy. Burası hep trafik olan bir yer. Sefaköy’den sonraki ikinci hattımız ise Beylikdüzü Tüyap’a kadar uzanan diğer hat. Zamanla metrobüsün olduğu hattı da İstanbullulara güzel bir proje olarak armağan edeceğiz. 10. yılda artık metrobüse ihtiyaç kalmayacak.

“İstanbul’u çeperleriyle birlikte düşünüyoruz”

Biz toplu taşımayı yaparken şehrin çeperlerini düşünmek zorundayız. Buradaki yaşam kalitesini artırmalıyız ki insanlar daha rahat yaşasın. Sultanbeyli’de Silivri’de bu hizmeti verdiğimizde İstanbul’un çeperleri ile birlikte düşünmüş olacağız. Bütüncül bir bakış. Sabiha Gökçen Kurtköy yine çok önemsediğimiz bir metro hattı.

“Verdiğim sözleri tutan biriyim, tutmazsam tekrar aday olmam”

Ben bu söylediğim sözleri tutmazsam tekrar aday olmam. Bu zamana kadar verdiğim sözleri tutan biriyim. 6 Şubat’ta depremzede kardeşlerimize söz verdiğimiz gibi, 3 ayda 180 bin konutun inşasına başladık. Biz söz verdiysek, sözünü tutan insanlar olduk. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Biz hep sözümüzü tuttuk. Biz ilk 5 yılda trafikteki yoğunluğu azaltacağımızı 10 yılda ise artık bir trafik sorunu gündem olmaktan çıkacak.

İki yakaya iki büyük tünel projesi

Avrupa ve Anadolu yakasına iki büyük tünel projemiz var. Avrupa’ya 88, Anadolu’ya 34 kilometrelik tüneler olacak. Dolmabahçe ve Kilyos arasında 2 proje ile birlikte Büyükdere Caddesi’ndeki sıkıntıyı aktarıyoruz, yükünü azaltıyoruz. Buradaki eziyete katlanmak zorunda bırakmıyoruz. Bir örümcek ağı gibi bu tünelleri birbirine bağlıyoruz. Bu projelerin hepsi bizim için hayati öneme sahip. Bu Kilyos Sarıyer’deki tüneli iptal ettiler, durdurdular. Yaptığımız işi bile devam ettiremediler. Yenisahra-Bostancı etabı var. Alternatif bir yol olacak. Kadıköy’den vatandaşlarımız Bostancı sahiline ulaşabilecek.

2034 yılında Anadolu Yakasında yapacağız bir hat bu. Hafta sonları buraya gitmek bir çileye dönüyor. Sahil yoluna alternatif bir tüneli Üsküdar’dan Çubuklu’ya E-5 ve TEM’e alternatif olarak yapıyor olacağız. 5 yılda 47,5 km tünel yapacağız.

“İstanbul’un nüfusu sabit kalmalı”

Biz İstanbul’un nüfusunun daha fazla artmasını istemiyoruz. Marmara bütününde biz bu konuyu ele alacağız. İstanbul’un nüfusu sabit kalsın istiyoruz. Ancak turist daha çok gelsin, rahat etsin istiyoruz. İstanbul’u turizmin, ekonominin merkezi olan, okuyan gençlerimizin huzurlu hissettiği bir şehir olsun istiyoruz. İstanbul’dan memleketine dönmek isteyen büyüklerimiz var ise örneğin, onları da teşvik edecek projeler üreteceğiz.

5 yılda 250 bin araçlık otopark hedefi

5 yılda 250 bin araçlık otopark yapacağız. Otopark sorununu çözmek de çok önemli. Üstü park, altı otopark alanları yapacağız. Depremde toplanma alanları eksik. Bizim ekibimizde daha önce bu işleri yapmış, İstanbulu bilen ekiplerle çalışıyoruz. Bir veri sunarken bu bilim insanlarının çalışmaları sonucu sunuyoruz. Nerede ihtiyaç var, nereye otopark yapılabilir. Tespitler yapılmış, saha analizleri yapılmış, bu projeler böyle hazırlandı.

Birçok uygulama var bunları tek uygulamaya geçeceğiz. Özel, kamu belediye. Tek çatı altında otoparkını bu navigasyon üzerinden bakacaksınız, o otoparkı rezerve edeceksiniz örneğin. Dijital şehir uygulamalarını her yerde yaygınlaştırmak istiyoruz. Birçok hizmeti tek uygulamda veriyor olacağız. İnsanlar evlerinin önüne araçlarını park ediyorlar, Mevcut yönetim oradan bile para alıyor. İspark otopark ücretlerinde yüzde 25 indirim yapacağız.

İstanbul’un taksi sorunu nasıl çözülecek

İstanbulda kayıtlı 19 bin taksi var. Beceriksiz yönetim anlayışı ile esnaf ile vatandaşı karşı karşıya getirdi. Bir kere sorunun niye olduğunu anlamak lazım. Bizim bu sorunu çözmek için veriye dayalı konuşmamız lazım. Taksici mesela diyor ki evinin önünden neden almıyorsun dediğinizde. Bizim önce sahadaki sorunu tespit etmemiz lazım. Sen yol yapmazsan, toplu taşımada yapılması gerekeni yapmazsan trafik olacak. Hepsi birbiri ile bağlantılı. Tek merkezden tüm uygulamaları yönetiyor olacağız.

Şu an Uber hizmeti alacaksınız örneğin başka bir uygulamadan, İBB’den bir hizmet alacaksınız başka bir uygulamadan. Bunların hepsini tek çatı altına toplayacağız. Bu uygulama ile verileri de denetleyeceğiz.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tüketiciyi aldatanlara 11 ayda 223,9 milyon lira ceza kesildi!

Reklam Kurulu’nun kasım ayı toplantısında kasım indirimleri ile ilgili yapılan uygunsuzluklarla ilgili 151 dosyaya 19 …

Bir yanıt yazın