Fransa’da emeklilik reformu çıkmazı: Macron, Ulusal Meclis’i feshedebilir

Düzenlemenin yasalaşmasını bekleyen Macron, hükümetten kararlı olmasını istedi. Macron, tasarının geçmemesi halinde Ulusal Meclis’i feshetme kararı alabilir. Krizlere sahne olan ülkenin başkentinde çöp krizi de devam ediyor.

Emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarısıyla ilgili bir çıkmazın içine giren Fransa, başkent Paris’te oluşan çöp dağlarıyla konuşuluyor.

Fransa, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı hedefliyor.

Paris yönetiminin konuya ilişkin tasarısı, ülkeyi adeta yangın yerine çevirdi. Tasarıya karşı çıkanlar, düzenledikleri protestolarda polisle karşı karşıya geldi.

Başkent sokakları çöple kaplandı: Kokudan geçilmiyor

Ülkede greve giden kesimlerden biri de temizlik görevlileri oldu. İş bırakma eylemi günlerdir devam ediyor.

Başkentin sokak ve kaldırımlarında 7 bin tondan fazla çöp yığıldı. Paris’in turistik bölgelerinden Gare de Saint-Lazare’de çöp yığınlarının arasından geçenler, yayılan koku sebebiyle maskelerle dolaşmaya başladı.

Her 5 metrede bir çöp yığını

Diğer yandan kaldırımlarda da yığılan çöpler nedeniyle vatandaşlar, kimi zaman araç yolunu kaldırım gibi kullanmak zorunda kalıyor.

Paris’in 6. bölgesinde ise kaldırımların üzerinde yaklaşık her 5 metrede bir çöp yığını göze çarpıyor. Ensonhaber WhatsApp ihbar hattına gelen kareler, yaşananları bir kez daha gözler önüne serdi.

Temizlik işçileri ayaklandı

Hükümetin emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı hedeflediği ve ülke genelinde ocak ayından bu yana 8 kez kitlesel greve neden olan reforma karşı Paris’te temizlik işçileri, bu ay başında greve gitti.

Temizlik işçileri, mesleklerinin “ağır olduğunu” ve reform geçtiği takdirde birçoğunun planlanan emeklilik yaşına varmadan hayatını kaybetmiş olacağını dillendiriyor.

“Paris çöp dağları altında can çekişiyor”

Hükümet ise Paris sokaklarında oluşan çöp yığınlarından belediyeyi sorumlu tutuyor.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, kentte oluşan binlerce ton çöp yığınına atıfta bulunarak, “Aydınlığın şehri (Paris), çöp dağları altında can çekişiyor.” ifadesini kullandı.

Hükümetten uyarı: Aksi takdirde devreye gireriz

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de müdahale etmesi konusunda belediyeyi uyardı ve aksi takdirde devreye gireceğini açıkladı.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Darmanin’in talebiyle Paris Belediyesi’ne ihtarname gönderdi.

Paris Belediyesi: Talebi yerine getirmeyeceğiz

Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise temizlik işçilerinin ilave iki yıl daha çalışmayı istememe haklarının olduğunu savundu ve Bakan Darmanin’in talebini yerine getirmeyeceklerini ifade etti.

Emeklilik reformu iddiası

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, tartışmalı emeklilik reformu kabul edilmezse Ulusal Meclis’i feshedeceği konuşuluyor.

Fransız basınındaki haberlere göre, Macron, dün gece Elysee Sarayı’nda Başbakan Elisabeth Borne ve kabinesini topladı, bu sabah da iktidar çoğunluğunun temsilcileriyle bir araya geldi.

Ulusal Meclis’in feshedilmesi gündemde

Macron, iktidar kanadından reformun geçmesi için kararlı duruş sergilemelerini istedi.

Elysee Sarayı kaynakları da Macron’un “emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören reforma ilişkin tasarı” parlamentodan geçmediği takdirde Ulusal Meclis’i feshetme kararı alacağını belirtti.

Öte yandan Macron’un, hükümetin anayasada yer alan imtiyaza dayanarak tasarıyı oylamadan meclisten geçirme seçeneğini değerlendirebileceği konuşuluyor.

Hükümeti düşürmek için gensoru ihtimali ortaya çıktı

Böylesi bir durumda oylamadan saf dışı bırakılan muhalefet kanadının ise hükümeti düşürmek için gensoru sunması ihtimali bulunuyor.

Dün Karma Komisyon’dan geçen reforma ilişkin yasa tasarısı, bugün nihai olarak Senato’ya ardından Ulusal Meclis’e sunulacak.

43 yıl prim ödeme şartı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Grevlere yol açan düzenleme

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.

Reformun, “emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngören” en tartışmalı maddesini 9 Mart’ta onaylayan Senato, 12 Mart’ta reformun diğer maddelerini kabul etmişti.

Milletvekillerini ikna turları

Karma Komisyon’da dün görüşülen ve kabul edilen reform, bir daha Senato’da oylamaya sunulacak, ardından nihai oylama için Ulusal Meclis’e gönderilecek.

Mecliste salt çoğunluğu bulunmayan iktidar kanadı, son günlerde özellikle merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) partisi milletvekillerini destek vermeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tüketiciyi aldatanlara 11 ayda 223,9 milyon lira ceza kesildi!

Reklam Kurulu’nun kasım ayı toplantısında kasım indirimleri ile ilgili yapılan uygunsuzluklarla ilgili 151 dosyaya 19 …

Bir yanıt yazın