İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, basın toplantısına Türkçe konuşarak başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile basın toplantısında sözlerine Türkçe başlayan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Türkiye ile İsrail’in birçok alanda işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 2008’den sonra İsrail-Türkiye arasındaki en yüksek düzeyde temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi törenle karşıladığı Herzog, ikili görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

KONUŞMASINA TÜRKÇE BAŞLADI

Herzog, konuşmasına Türkçe başladı.

Herzog, “Eşim ve ben Türkiye’de misafiriniz olarak bulunmaktan çok mutluyuz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettar olduğunu ifade eden Herzog, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ZİYARETİM, BAŞLATMIŞ OLDUĞUMUZ DİYALOĞUN DEVAMIDIR”

“Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi ziyarete davet ettiğiniz için biraz önce sona eren verimli toplantımız için teşekkür ederim. Benim buradaki ziyaretim İsrail Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığım andan itibaren başlatmış olduğunuz diyaloğun devamıdır. Bu an ülkelerimiz arasındaki ilişkilerinde çok önemli bir andır. Amacımız ülkelerimiz ve halklarımız arasında dostane ilişkilerin temellerini atmaktır. Halklarımız arasında ilişkilerimiz çok eskidir. Güçlü tarihi, dini, kültürel kökleri vardır. Çok sayıda kadın erkek, lider, haham, şair, tüccar ve girişimcilerden oluşan seçkin bir şahsiyet listesi bu ülkedeki yahudi tarihinin geçmişinin sadece bir parçasıdır.

“TÜRKİYE VE İSRAİL BİRÇOK ALANDA İŞ BİRLİĞİ YAPMALIDIR”

İlişkilerimiz son zamanlarda ne yazık ki bir darlık döneminden geçmiştir. İnanıyorum ki karşılıklı saygı temellerinde incelenip bölgesel ve küresel duyarlılıkla daha iyi başa çıkmamızı sağlayacaktır. İsrail ve Türkiye birçok alanda hepimizin ev olarak adlandırıldığı bölgeyi çarpıcı bir işbirliğini yapabilir ve yapmalıdır. Türkiye Dışişleri Bakanı İsrail’i ziyaret edecektir. Zikrettiğiniz diyaloğun devamını mümkün kılacaktır. Bu diyaloğu her yönde yaşamalıyız.

NAZIM HİKMET ŞİİRİ OKUDU

Modern çağın en büyük Türk şairinden biri olan Nazım Hikmet, Yaşamaya Dair adlı şiirinde şu satırları yazmıştır: ‘Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.’ Bugün şairin dediği gibiyiz. Biz iki halk, iki ülke her alanda derinlemesine bir diyalog içerecek, güven ve saygı yoluna çıkmayı seçiyoruz.Her konuda anlaşamayacağımız konusunda peşinden anlaşmak zorundayız.

“HZ. İBRAHİM’İN ÇOCUKLARIYIZ”

Bizimki gibi zengin geçmişi olan bir ilişkide bu durum doğaldır. Ancak anlaşmazlıkları geleceğe yönelik çözmeye çalışacağız. Hem sizin milletiniz ve hem de benim milletim Allah’a inananların babası olan Hz. İbrahim’in çocuklarıyız. İnanıyorum ki siz ve ben aslında burada hepimizin anladığı bir şeyi kanıtlıyoruz. Aramızda iyi bir ortaklık, komşuluk hepimiz için önemlidir. Hepimiz, tüm dinlerin mensupları Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar yan yana, barış içinde yaşayabiliriz ve yaşamalıyız.

“İSTİKRAR VE BARIŞI TESİS ETMELİYİZ”

Bölgede istikrar, barış ve güvenliği tesis etmemiz için birlikte çalışmamızı diliyorum. Hükümetimiz de her zaman inanç hürriyetini koruyan bir hükümettir. Son haftalarda bir kez daha savaşların ne kadar kötü olduğunu, buna karşılık istikrarlı bir dünya düzenin, ülkeler ve halklar arasında köprüler kurmanın önemli olduğunu gördük. Ukrayna’daki savaş çok kan dökülmesine neden olmaktadır, insani felakettir. Ayrıca yarın ülkenizde yapılacak olan önemli zirveye vesile olan çabalarınızı çok takdir ediyorum. Bugünlerde biz bütün dünyaya başkan bir yön seçtiğimizi belirtmek istiyorum. Size çok teşekkür ediyorum. Dua ediyorum ki Tanrı yanımızda olsun ve yeni yolumuzda bize rehberlik etsin.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aralık 2024 Faiz indirimi beklentisi ve ekonomik dinamiklerle olası senaryolar

AZİZ DAĞTEKİN’İN İNCELEME YAZISI Kasım ayında politika faizini yüzde 50’te sabit tutan Türkiye Merkez Bankası …

Bir yanıt yazın