TSK’nın Libya’da konuşlanmasını sağlayacak Cumhurbaşkanlığı tezkeresine daha önce ‘evet’ oyu vereceğini açıklayan Saadet Partisi sürpriz bir şekilde karar değiştirdi. Meclis’te kürsüye çıkan SP Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman, “Kahraman olmak hayaliyle atılacak hiçbir adımın yanında değiliz. Libya’da atılacak adımların vebali iktidarın omuzlarındadır. Bunun ortağı olmayacağız” açıklamasında bulundu.
Saadet Partisi Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “‘Sonunu düşünen kahraman olamaz’ gibi akla ziyan açıklamalarla bu meselenin çözüme kavuşamayacağını, zira aklın bir işin sonunu düşünmek zorunda olduğuna inanan bir inancın mensuplarıyız. Libya’da olacak olanların vebali mevcut hükümetin omuzlarındandır” dedi.
Karaduman, “Libya tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
TBMM Genel Kurulu, Libya’ya tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul, saat 14.00’te TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açıldı.
Genel Kurul’da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in toplanmasının usule uygun olmadığını söyledi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise “Ben TBMM’yi değil, Genel Kurul’u toplantıya çağırdım” diye konuştu.
Şentop’un ardından tekrar söz isteyen Özgür Özel, “Sayın Başkan oraya oturma yetkisini nereden alıyorsunuz? Genel Kurul sizi seçti. Genel Kurul seçilmiş bir kişi tarafından kararı askıya alınacak bir kurul değildir. Siyasi partilerle teker teker konuşmanız gerekirdi” diye tepki gösterdi.
Tartışmanın ardından tezkere metninin okunmasına başlandı.
İYİ PARTİLİ ÇIRAY: BİR OLDU BİTTİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ
İlk sözü İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray aldı. Çıray, “Bir oldu bittiyle karşı karşıyayız. Bu oldu bitti otoriter kuvvetler birliği rejimini kuran zihniyetin şahsi iktidar çıkarlarının kaçınılmaz neticelerinden biridir” ifadelerini kullandı.
Çıray, salondaki gürültüden dolayı milletvekillerine, “Şehit olmaya asker gönderiyoruz gürültüden durulmuyor, madem ciddisiniz işinizde neden dinlemiyorsunuz? Beyefendi en ön sırada telefonla konuşuyor bir saattir” diyerek tepki gösterdi.
Çıray konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı ‘Davet edildiğimiz yere gideriz’ dedi. Bu mantıkla davete ne gerek var? Kardeş Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’si işgal altında. Hadi kalkın önce gidip orayı kurtaralım. Gerçekler ve çıkarlar vardır. Barış Pınarı Harekâtı’nı destekledik ne oldu? Bir tweet’le aslanlar gibi yürüyen Türk ordusunu durdurdunuz. Bu kadar önemli bir tezkere diyorsunuz ama burada bir Bakan bile yok, ayıp. Şimdi soracak ahali Libya’da ne işimiz var diye? Yeni dertlere ihtiyaç var mı? Doğu Akdeniz’de bu kadar dert varken ordunun gücünü neden ikiye bölüyorsunuz? Masum şehit kanlarında boğulmayın.”
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Çıray’ı konuşması nedeniyle kınadıklarını belirtti.
MHP’Lİ AKÇAY: AKDENİZ’DE MAVİ VATANIMIZI KORUYORUZ
MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Türkiye haklı bir zeminde hareket etmektedir. Bugün Libya’ya gönderilmesi planlanan Mehmetçiğimizle; Mustafa Kemal Paşa, Enver Paşa, Kuşçubaşı Eşref aynı milli hafızanın neferleridir. Libya’ya gönderilecek olan TSK unsurları vatanımızı müdafaa meşalelerinden birisi olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bu tezkere kabul edilmezse Libya halkı Hafter tarafından insanlık dışı muameleye tabi tutulabilecektir” diyen Akçay, “Afrika’daki diğer devletlerde Türkiye karşıtı oluşumlara moral verebilecektir. Bu tezkereyle Akdeniz’de mavi vatanımızı koruyor, Akdeniz’de haklarımızın gasp edilmesini önlüyoruz” diye konuştu.
HDP’Lİ ORUÇ: İHVANCI TRABLUS HÜKÜMETİNİN MEŞRULUĞU TARTIŞMA KONUSU
HDP Grubu adına söz alan Tülay Hatimoğulları Oruç açıklamalarında, “Meclis’in olağanüstü şekilde toplanmasını yadırgadım. İktidar partisinin sıraları tıka basa doluydu ama bütçe görüşmelerinde iktidar partisi milletvekilleri aynı ilgiyi göstermedi. Bu tezkere iktidarın muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının tescil edilmesi anlamına geliyor. 2011’de Suriye’de iç savaş başladığından IŞİD, El Nusra çetelerine destek verildi. En nihayetinde komşularla sıfır sorundan komşularla sıfır barışa gelindi. Dört parça Kürdistan’da yaşayan Kürt halkıyla küskünlükler pekiştirildi” dedi.
Oruç şöyle devam etti: “İhvancı Trablus hükümetinin meşruluğu bir tartışma konusudur. BM’yi arkasına alarak konuşan iktidara şunu soruyoruz: BM’nin silah gönderilmemesi kararı var ama bunu ilk delen Türkiye. Türkiye’nin İhvancı Serraç hükümetine destek sağladığını biliyoruz.”
CHP’Lİ ÇEVİKÖZ: TEZKERE KENDİ İÇERİSİNDE ÇELİŞKİLERLE DOLU
CHP Grubu adına söz alan Ünal Çeviköz, “TSK kimsenin özel gücü değildir. Libya’dan şehit haberi gelince ne yapacaksınız? Oğlunuzun ölümü kader mi diyeceksiniz? Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti meşru hükümet olarak tanınsa da meşruiyeti sorgulanmaktadır. Bu tezkere kendi içerisinde çelişkilerle dolu. Bu tezkere BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalidir” dedi.
“Libya’ya asker göndermek en son yapılacak iştir” diyen Çeviköz, “Türkiye’nin vereceği askeri destek Hafter’i destekleyen ülkelerin verdiği desteğin artmasına neden olacaktır. Tezkere metni ‘her türlü’ destek, ‘her türlü’ tedbir gibi ucu açık ifadelerle doludur” ifadelerini kullandı.
Çeviköz, şöyle devam etti: “Libya aşiretlerin de güçlü olduğu bir ülkedir. Libya’nın muharip gücü ihtiyacı vardır, bizim de kesinlikle muharip güç olarak Libya’da bulunmamamız gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk Libya’da velayet savaşlarına itiraz etmiştir, bunu bilmeniz gerekmektedir. ‘Ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir’ demiştir. ‘Libya’da ne işimiz var’ sözü dar bakış açısı değil ‘yurtta sulh, dünyada sulh’ ilkesinin gereğidir. Dar bakış açısı bizzat bu tezkere metnidir.”
AK PARTİLİ YILMAZ: TEZKERE SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN UYGUN ORTAMI OLUŞTURACAKTIR
AK Parti Grubu adına söz alan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, “Bu tezkereye bir ad verilecekse, bu tezkerenin asıl adı Libya’da ateşkes ve istikrarın sağlanmasına katkı tezkeresidir. Tezkere siyasi çözüm için uygun ortamı oluşturacaktır. Libya’da ateşkes ve barışın tesisine yardımcı olmak üzere Ulusal Mutabakat hükümetinin talebine olumlu yanıt verilmesi ulusal çıkarlarımızla da uygundur. Tezkerenin kabulü halinde uluslararası toplum da Libya’da meşruiyetin korunması için daha kararlı bir pozisyon alacaktır” diye konuştu.
ERKAN BAŞ: SİZ BÖYLE VİYANA’YA KADAR GİDERSİNİZ
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İsmet Yılmaz’ın ardından söz aldı. Baş, “Maalesef bir kez daha gencecik kardeşlerimizin iktidarın maceraları uğruna, kilometrelerce ötedeki ülkede savaşması üzerine gönderilmesini tartışıyoruz. Emperyalist kuvvetlerin, ‘Türkiye’nin en ucuz ihraç malı askerdir’ anlayışının bir yansıması olan tüm savaş yanlısı politikaları reddediyoruz” dedi.
Baş, şöyle devam etti: “Bence 17 yıllık iktidarınız özde Amerikancı, ama sözle ABD karşıtlığını yapıyorsunuz. Türkiye tarihinin gördüğü en Amerikancı hükümetle karşı karşıyayız. Erdoğan ‘Mustafa Kemal Trablusgarp’ta ne arıyordu?’ diyor. Trablus Osmanlı toprağı değil miydi? Siz böyle Viyana’ya kadar gidersiniz.”
TEZKERE KABUL EDİLDİ
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 157 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla kabul edildi.