Maaşlarda yeni dönem. Memur, Emekli ve işçi maaşları tamamen değişecek. Kimlerin maaşı değişecek? En son memur, emekli ve işçi maaşları tamamen değişeceği duyuruldu. Peki kim ne kadar maaş alacak. Yeni sistem nasıl olacak. Bu sistem karlı mı zararlı mı olacak. Şu an çalışanlar, memurlar ve mevcut emekliler için yeni maaş hesaplama ve detayları geldi. Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde maaşta ödenecek. Bu fon sayesinde maaşlarda işveren ve işçiler arasında bir bağlantı kurulacak.
Maaşlarda yeni dönem. Memur, Emekli ve işçi maaşları tamamen değişecek. Kimlerin maaşı değişecek? En son memur, emekli ve işçi maaşları tamamen değişeceği duyuruldu. İlk kez sistemin ismi sızdırıldı. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçecek. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak. Emeklilik Gözetim Merkezi başkanı Fırat Kuruca, Tuzla’da Organize Sanayi Bölgesinde bir panlde, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verdi. Düzenlemelerin sürdüğünü ifade eden Kuruca, yeni sistemde tüm maaşları etkileneceğini dile getirdi.
Maaşlarda yeni sistem!
Memur, İşçi ve Emekliler için maaş sistemi değişiyor. Peki kim ne kadar maaş alacak. Yeni sistem nasıl olacak. Bu sistem karlı mı zararlı mı olacak. Şu an çalışanlar, memurlar ve mevcut emekliler için yeni maaş hesaplama ve detayları geldi.
Emeklilik Gözetim Merkezi başkanı Fırat Kuruca, Tuzla’da Organize Sanayi Bölgesinde bir panlde, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında bilgi verdi. Düzenlemelerin sürdüğünü ifade eden Kuruca, yeni sistemde tüm maaşları etkileneceğini dile getirdi.
Panelde konuşan Kuruca, Gönüllü BES’te 120 Milyar TL, OKS tarafından ise 8-9 Milyar TL civarında fon büyüklüğüne gelindiğini, 2020 yılı itibariyle OKS’den caymış kişilerin tekrar sisteme girmesi ertelenmesinin gündemde olduğunu dile getirerek, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında yeni düzenlemler düşünülüyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi OKS’nin biraz daha gelişmiş hali. İşçiler, Memurlar ve mevcut emekliler hepsini kapsadığını dile getirdi. Türkiye’de SGK, Hazine ve Maliye Bakanlığı sadece bu sistem üzerinden yeni reform yapacaklarını dile getirdi.
Panelde BES ile ilgili güncel durum hakkında bilgi veren Kuruca, Gönüllü BES’te 120 milyar TL, OKS tarafında ise 8-9 milyar TL civarında bir fon büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi. 2020 itibariyle OKS’den caymış kişilerin tekrar sisteme girmesi konusunun ertelenmesinin gündemde olduğunu belirten Kuruca; “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında OKS ile ilgili bir takım yeni düzenlemeler düşünülüyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi OKS’nin biraz daha geliştirilmiş hali. Konuyla ilgili çalışmalar halen devam ediyor. Sektör olarak bizler de bu sürece katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Aslında burada, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olması, ekonomik refahının daha yüksek noktalara taşınabilmesi, bireylerin emeklilik dönemleri için ciddi bir birikim yapması hedefleniyor.
Bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılayacak aracın da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun ne şekilde dizayn edileceğini, 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalarda biraz daha somut olarak göreceğiz. Beklentimiz sistemin 2021 yılında hayatımıza gireceği yönünde” diye konuştu.
BES’TEKİ BÜYÜME İYİ AMA YETERLİ DEĞİL
Kuruca, “Toplam fon büyüklüğümüz 130 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Katılımcı sayısına baktığımızda ise gönüllü BES’te yaklaşık 7 milyon; OKS tarafında 5,3 milyon, yani toplamda 12,3 milyon vatandaşımızın BES’te yer aldığını görüyoruz. BES tarafında elde edilen büyüme elbette güzel fakat Türkiye için yeterli değil” dedi. 2019’un BES katılımcıları açısından oldukça iyi bir sene olduğunu da ifade eden Kuruca; “Geçtiğimiz yıl fon tipine göre yüzde 20 ile 40 arasında getiriler söz konusu oldu. Devlet katkısının ve reel getirilerin birleşmesi ile BES uzun sürede önemli bir yatırım aracı haline geliyor” dedi.
Maaş Hesaplama bile değişecek!
Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde maaşta ödenecek. Bu fon sayesinde maaşlarda işveren ve işçiler arasında bir bağlantı kurulacak. Emeklilikte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dediği reform haberi tam olarak bu gibi görünüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Tamamlayıcı Emeklilik’le ilgili maaş düzenlemesini duyuracak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?
Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Albayrak, daha sürdürülebilir bir emeklilik sisteminin vatandaşa ve ekonomiye birçok açıdan fayda sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi;
“Tamamlayıcı emeklilik sistemi vatandaşlarımıza emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak. Artık vatandaşlarımız, emekli olunca nasıl geçinirim kaygısı taşımayacaklar.
Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ülkemizde tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığını azaltacağız.
Bu da ekonomimizi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü hale getirecek. Sistemde biriken fonların sermaye piyasaları üzerinden reel sektöre ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine kanalize edilmesini sağlayacağız.
Artık şirketlerimiz çok daha kolay, ucuz ve uzun vadeli bir biçimde yeni yatırımlarını finanse edebilecekler. Aynı zamanda, ülkemizi ileriye götürecek stratejik sektörlerdeki projeleri için ek kaynak oluşturmuş olacağız.”
Bakan Albayrak, gelecek süreçte, ekonomiye bahsedilen faydaları sağlayacak güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek,
“Vatandaşlarımızın kazançlarına göre, azdan az çoktan çok, belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden ele alacağız.
Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi iş verenden de yapılacak kesintiler BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak.” dedi.
BES’in amaçları özetle şu şekilde sıralanabilir;
Bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeyini yükseltmek,
Ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratmak,
İstihdamı arttırmak,
Ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak.
4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır. Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmaz. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.
Ödediğiniz katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenmektedir. Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının %25’ini geçemez.
BES’e tercih ettiğiniz bir emeklilik şirketinden emeklilik ürünü (emeklilik planı) alarak girebilirsiniz.
Emeklilik şirketi, size sisteme girme kararınızı etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verir ve emekliliğe yönelik beklentileriniz, gelir düzeyiniz ve yaşınıza uygun bir emeklilik planı teklifi sunar. Teklifi kabulünüz, belgeleri usulüne uygun olarak doldurup imzalamanız veya elektronik iletişim araçları kullanarak onaylamanız ile bir emeklilik sözleşmesine sahip olabilirsiniz. Satın aldığınız emeklilik planı kapsamında emeklilik şirketiniz tarafından kesinti yapılabilir.
meklilik planınız çerçevesinde ödediğiniz katkı payları, planınızda öngörülmüşse kesintiler yapıldıktan sonra emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Birikiminizin hangi fon veya fonlarda değerlendireceğine risk ve beklenti tercihinize göre siz karar verebilirsiniz. Herhangi bir fon dağılımı tercihinde bulunmazsanız birikimleriniz, dâhil olduğunuz emeklilik planı kapsamında sunulan standart fonda yatırıma yönlendirilir. Fonlar uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilir. Fon portföyünüzdeki varlıklar Takasbank tarafından sizin adınıza güvenli bir şekilde saklanır. Birikimlerinizi anlık olarak emeklilik şirketinizden veya Takasbanktan takip edebilirsiniz.
Emeklilik şirketi tarafından, fona ilişkin giderlerin karşılanması için fondan mevzuat sınırları içerisinde gider ve işletim kesintisi yapılır.
Emeklilik sözleşmenizde katkı payı tutarınızı, emeklilik şirketinizi, emeklilik planınızı ve fonlarınızı mevzuatta belirlenen sınırlamalar çerçevesinde değiştirebilirsiniz. Dilediğiniz zaman katkı payı ödemeye ara verebilir ve yeniden başlayabilirsiniz.
Emekli olabilmeniz için, sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekir. Söz konusu şartları sağladıktan sonra sistemde kalıp katkı payı ödemeye devam edebilir ve birikimlerinizin daha da büyümesini sağlayabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazanmanız ve bu hakkı kullanmanız durumunda,
Bireysel emeklilik hesabındaki birikiminiz ve devlet katkısı hesabındaki tutarın bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini talep edebilirsiniz.
BES’te kalıp birikimlerinizi belirleyeceğiniz geri ödeme planına göre emeklilik şirketinden kısım kısım almayı tercih edebilirsiniz.
Birikimlerinizin bir kısmı veya tamamı ile yıllık gelir sigortası satın alarak, düzenli gelir elde edebilirsiniz.
İstediğiniz anda birikimlerinizi alarak sistemden ayrılabilirsiniz. Ayrılmanız halinde, emeklilik şirketince tarafınıza yapılacak ödemeler için elde ettiğiniz getiri tutarı üzerinden gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılır. Stopaj kesintisi oranı;
Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için %5,
10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10,
10 yıldan az süreyle sistemde kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15’tir.
BES, şeffaflığın ve güvenliğin sağlanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve bağımsız denetim şirketlerinin denetim, gözetim ve kontrolü altındadır. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili detaylı bilgi içeren Katılımcı Bilgilendirme Rehberi’ne ulaşmak için tıklayınız.
Bireyler kendi adlarına sisteme doğrudan katılabildikleri gibi, bu kişilerin işverenleri de grup emeklilik sözleşmesi yoluyla çalışanlarını sisteme katabilirler. Grup emeklilik sözleşmesi akdeden işverenler, çalışanları adına ödedikleri katkı paylarını (ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak şekilde), doğrudan gider yazabilirler.
Göz Atmak İster misiniz?
MİT’ten Orta Doğu’da bir nokta operasyonu daha!
MİT, terörden arananlar listesinde gri kategoride yer alan, terör örgütü PKK ile faaliyet yürüttüğü tespit …