Hazine ve Maliye Bakanlığından, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin CHP ve İyi Parti ile görüşmesine ilişkin, “Gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortadayken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcilerine önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır.” açıklaması yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki gündür bazı basın yayın organlarında, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla gerçekleştirdiği gözden geçirme çalışmaları kapsamında Türkiye’de bulunan IMF temsilcilerinin muhalefet partilerinden isimlerle toplantılar gerçekleştirdiğine dair haberlerin yer aldığı belirtildi.
IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirilen ve “Madde IV Görüşmeleri” olarak adlandırılan bu görüşmelerin tamamının muhatap hükümetlerle karşılıklı mutabakat ile belirlendiğine işaret edilen açıklamada, bugüne kadar Türkiye’de yapılan görüşmelerin tamamının hükümet tarafı olan ilgili bakanlık yetkilileriyle paylaşıldığı, tüm ihtiyaçların karşılanması ve ayarlamaların yapılmasının da yine Bakanlık tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.
Açıklamada, IMF’nin Bakanlık bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yaptığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortadayken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcilerine önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır. Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsaade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türkiye kamuoyu IMF’den kimin medet umduğunu da görmüştür.”
Öte yandan IMF’nin korsan görüşme yapması bazı ekonomi çevrelerince tepki ile karşılandı. Ortada meşru bir hükümet varken, muhalif partilerle görüşme yapılmasını çok manidar bulan ekonomik çevreler,” Hükümeti yok sayan, korsan görüşmeler yapan sömürgeci zihniyet 15 Temmuz’da yarım kalan işlerini tamamlamk için mi bu görüşmeleri yaptı. Bildiğiniz gibi birileri de 15 Temmuz’da ben başbakanım demişti ama biz darbe girişimi olacağını anlamamıştık. Şimdi bu korsan görüşmeden dolayı endişe duymaktayız. Bu tür görüşmelerin icranın başı ile yani hükümetle yapılması lazımken, neden muhalefetle yapılıyor? Millete rağmen muhalefete iktidar yolu mu açılmak isteniyor?” diye sordular.