Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Instagram kayıt dışı ve vergi kaçırılan bir mecra

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Instagram’dan doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışların e-ticaret olarak sayılmadığına ve burada genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğuna dair bir açıklama yaptı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engeli kararının, e-ticaret üzerinde olumsuz etkileri olabileceği yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bolat, mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmadığı gerekçesiyle, alım satım işlemi, telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştirildiğini belirtti.

“KANUN KAPSAMINDA DEĞİL”

Bakan Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan alım satım işlemlerinin, telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, “Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine, doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor.” dedi.

“KANUN, KENDİ SİTELERİ ÜZERİNDEN SATIŞ YAPAN PAZARYERLERİYLE İLGİLİ”

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a işaret eden Bolat, söz konusu Kanun’da Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi pazaryerlerinin ve bu pazaryerlerinde veya kendine ait elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerinin satışını yapan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini söyledi.

ELEKTRONİK TİCARETİN ŞARTLARI

Bolat, herhangi bir ticari işlemin elektronik ticaret kabul edilebilmesi ve söz konusu Kanun kapsamında yer alabilmesi için fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeden veya telefon gibi doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi, alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması ya da siparişin yine elektronik ortamda verilmesi gerektiğini belirtti.

“INSTAGRAM TANITIM OLANAĞI SAĞLIYOR”

Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelerin ve bireylerin mal ve hizmetlerinin tanıtımına olanak sağladığını ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi telefon numarasından veya WhatsApp uygulamasından iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili Kanun kapsamında yer almıyor.

“KAYIT DIŞI SATIŞLAR, VERGİ GELİRLERİNİN AZALMASINA NEDEN OLUYOR”

Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların, vergi gelirlerinin azalmasına sebep olduğunu vurgulayan Bolat, bu konuda da şu bilgileri paylaştı:

Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmeler karşısında haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Bu satıcılara ulaşılması mümkün olmadığından, satış sırasında veya sonrasında ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetleri yaşanabiliyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Meclis’te CHP rezilliği! Bakan Yerlikaya’nın önüne barikat kurdular!…

CHP’li vekiller İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı bütçe görüşmelerinin yapılacağı salona almamak için kapıya barikat kurdu. …

Bir yanıt yazın