Ticaret savaşları kızışıyor: Çin ve Kanada’dan Trump’a ağır misillemeler!

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi artışına karşılık, bazı Amerikan tarım ve gıda ürünlerine yüzde 10 ila 15 ek vergi uygulamaya başladı. Kanada’nın Ontario eyaleti ise ABD’ye sağlanan elektriğe yüzde 25 ek ücret getireceğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından hız kazanan küresel ticaret savaşında yeni bir gelişme yaşandı.

Çin’de Pekin yönetiminin Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergisi oranını yüzde 20’ye çıkarma kararına misilleme olarak ABD’den gelen bazı tarım ve gıda ürünlerine uygulama kararı aldığı yüzde 10 ile yüzde 15 arası ek vergiler bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Uzmanlar, Çin’in gümrük vergisi misillemesinin Trump’ın seçmen tabanı üzerinde olumsuz ekonomik etkilere yol açacağı, ancak kızışan ticaret savaşının Çin’in karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları da büyüteceği yorumunda bulundu.

Çin’den yapılan ithalata 4 Şubat itibariyle yüzde 10 gümrük ek vergisi uygulayan Trump, geçen hafta Çin’e yönelik gümrük vergisi oranını yüzde 20’ye çıkarma kararı aldığını duyurmuştu.

Trump, karara gerekçe olarak “Çin’in fentanil de dahil olmak üzere, ABD’ye gelen sentetik opioidlerin akışını engellemek için harekete geçmemesini” göstermişti.  Trump, bu sorunun ABD’nin ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisi açısından “alışılmadık ve olağanüstü” bir tehdit oluşturduğunu vurgulamıştı.

Trump’ın hamlesine Pekin’den misilleme gecikmezken, Çin Maliye Bakanlığı 10 Mart itibariyle ABD’den ithal edilen tavuk, buğday, mısır ve pamuğa yüzde 15, soya fasulyesi, sorgum, domuz eti, sığır eti, su ürünleri, meyve ve sebze ile süt ürünlerine ise yüzde 10 ek vergi uygulanacağını açıklamıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Trump’ın gümrük vergilerinin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu belirtilerek, “ABD’nin tek taraflı gümrük vergisi önlemleri, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ciddi şekilde ihlal etmekte ve Çin ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin temellerini zayıflatmaktadır” denilmişti.

Açıklamada, Çin’in meşru haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla korumayı sürdüreceği vurgulanmıştı. Kanada’nın en kalabalık eyaleti Ontario’nun Başbakanı Doug Ford ise düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Kanada’ya uyguladığı tarifelere karşı eyaletin misilleme önlemlerini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik, alüminyum, süt ürünleri ve kereste gibi ürünlere yönelik diğer gümrük vergisi tehditlerine işaret eden Ford, bu tehditler tamamen ortadan kalkana kadar geri adım atmayacaklarını söyledi.

Ford, bu kaosun sona ermesi ve birlikte çalışarak adil bir anlaşma yapılması gerektiğine dikkati çekerek, o zamana kadar Ontario’nun elindeki kozu en üst düzeye çıkarmak için azami baskı uygulayacaklarını kaydetti.

Bu kapsamda bugünden itibaren ABD’nin Michigan, Minnesota ve New York eyaletlerine yaptıkları elektrik ihracatına yüzde 25 ek ücret uygulayacaklarını belirten Ford, bunun 1,5 milyon ev ve iş yerini etkileyeceğini aktardı.

Ford, gerekirse bu oranı artırmaktan çekinmeyeceğinin altını çizerek, “ABD bunu tırmandırırsa, elektriği tamamen kesmekte tereddüt etmeyeceğim. Amerikan halkı için çok üzülüyorum çünkü bu ticaret savaşını başlatan onlar değil. Sorumlu olan tek bir kişi var, o da Başkan Trump.” diye konuştu.

Birlikte çalışmayı tercih ettiğini vurgulayan Ford, “en yakın dostlar ve müttefiklere” karşı yüksek maliyetli gümrük vergileri uygulamanın mantıklı olmadığını dile getirdi.

Ford, ABD piyasalarının trilyonlarca dolar değer kaybettiğini, istihdamın risk altında olduğunu ve Amerikalıların maliyetinin artacağını ifade ederek, “Bu şekilde olmak zorunda değil. Birlikte çalıştığımızda daha güçlü oluruz. Umarım birlikte çalışmaya, istihdam yaratmaya, ekonomilerimizi büyütmeye ve her iki ülkedeki aileler için maliyetleri düşürmeye geri dönebiliriz.” dedi.

ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere yönelik yüzde 25 gümrük vergisi 4 Mart’ta başlamıştı.  Trump daha sonra, söz konusu ülkelere “ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA)” kapsamına giren ürünler için 2 Nisan’a kadar gümrük tarifesi uygulamayacaklarını açıklamıştı.  ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifelerin de 12 Mart’ta yürürlüğe gireceğini bildirmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

CHP’nin Hatay’da provokasyon niteliğindeki mitingi tehlikeli mezhep siyaseti mi?

Suriye’deki olaylar üzerinden Türkiye’de Alevileri provoke etmeye çalışan CHP’nin düzenlediği mitingde CHP Hatay İl Başkanı …

Bir yanıt yazın