TÜED Yüreğir Şubesi Başkan Adayı Aziz Dağtekin: Emekli açlık sınırını aşamıyor

Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkan Adayı Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin, Türkiye’de 13 milyon emeklinin yaklaşık 9 milyonun açlık sınırı altında yaşadığını, dört kişilik ailenin açlık sınırının 2 bin 719, yoksulluk sınırının ise, 8 bin 856 lira olurken, gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının da bir önceki aya göre yüzde 2,53 artış gösterdiğini belirterek, ”Emekli bir türlü açlık sınırını aşamıyor. Gidişat çok kötü. Yardım bekliyoruz”dedi.
Türk-İş’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay rutin olarak yaptığı, “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Şubat ayı sonuçlarını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkan Adayı Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin şunları söyledi:
“Türk-İş’in yapmış olduğu araştırmaya göre, dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” şubat ayı için 2 bin 719 lira olarak belirlendi.
BEKAR BİR ÇALIŞANIN “YAŞAMA MALİYETİ”
Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise, 8 bin 856 lira oldu. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise, aylık 3 bin 297 lira olarak hesaplandı. Ankara’da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 artış gösterdi. Yılın ilk iki ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 4,98’i bulurken gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 20,44 oldu.
SÜT FİYATINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ
-Süt, yoğurt, peynir grubunda, süt fiyatındaki artış bu ay da devam etti yoğurt ve peynir ise fiyatı geçen aya göre değişmedi. Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı aylar sonra artış gösterdi. Buna karşılık sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatları geçen aya göre arttı. Yumurta ve bakliyat ürünlerinin fiyatı ise değişmedi.
-Sebze-meyve fiyatları kış koşullarının da etkisiyle ortalamada arttı. Bunda, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hafta sonu kurulan semt pazarlarının hafta içine kayması ve semt pazarlarına çıkan kişi sayısının azalması etkili oldu.
-Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 6,62 liradan yüzde 9,52’lik artışla 7,25 liraya çıktı. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 7,34 lira olurken ortalama meyve fiyatı 7 lira olarak hesaplandı. Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur gibi ürünlerin fiyatında önemli bir değişiklik tespit edilmezken, irmik fiyatları artış gösterdi.
-Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay aynı kaldı. Çay ve ıhlamurun yanı sıra bal, reçel, pekmez, tuz ve salça fiyatı bu ay fiyatı değişmeyen gıda ürünleri oldu. Şekerin fiyatı ise arttı.”
Emeklinin her geçen gün daha da perişan bir duruma düştüğünü dile getiren Türkiye Emekliler Derneği Yüreğir Şubesi Başkan Adayı Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin, “Türkiye’de yaklaşık 13 milyon emeklinin 9 milyonu açlık sınırı altında yaşıyor. Gidişat çok kötü. Emekli bir türlü açlık sınırını aşamıyor. Araştırmalar da göstergeler de gösteriyor ki emekli can çekişiyor. Emeklilerimiz artan hayat pahalılığı yüzünden sokağa çıkamaz olmuştur. TUİK’in enflasyon verileri çok sakat. TUİK’in verilerine göre hareket ederek, emeklinin hayat ve geçim standartlarını belirlemek yanlıştır. Emeklinin hayat ve yaşam standartları derhal iyileştirilmelidir. Emekli ve emekli adayları, insanca yaşamak için katsayı, ek gösterge, EYT ve seyyanen zam beklemektedirler. Bu sağlanmadığı takdirde şuan %80’in üzerinde açlık sınırının altında hayat mücadelesi veren emeklilerimizin akıbeti daha da kötüye gidecektir.” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tüketiciyi aldatanlara 11 ayda 223,9 milyon lira ceza kesildi!

Reklam Kurulu’nun kasım ayı toplantısında kasım indirimleri ile ilgili yapılan uygunsuzluklarla ilgili 151 dosyaya 19 …

Bir yanıt yazın