Whatsapp’a Türkiye ve dünyadan inanılmaz ağır darbe!

Son dakika haberi: Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp, tepki çeken kararı sonrası Türkiye ve dünyada ağır bedel ödemeye başladı. WhatsApp’ın kullanıcılarına yönelik ‘zorunlu güncelleme’ kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. WhatsApp, Türkiye ve dünyada zirveyi kaybetti. İşte herkes tarafından merak edilen o rakamlar…

WhatsApp’ın kullanıcılarına yönelik “zorunlu güncelleme” kararının ardından, kullanıcılar alternatif mesajlaşma uygulamalarına akın etti. Dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Türkiye ve dünyada hiç beklemediği boykotla karşılaştı.

DÜNYADA DEV BOYKOT! WHATSAPP AĞIR BEDEL ÖDÜYOR

WhatsApp, Çarşamba günü yeni sözleşmesiyle, Facebook ve bağlı kuruluşlarının telefon numaraları ve konumları da dahil olmak üzere kullanıcı verilerini toplamasına izin vermelerini istedi. Bu durumu kullanıcıların gizlilik bilgilerini ihlali olarak değerlendiren aktivistler, sosyal medyada WhatsAapp kullanıcılarını Telegram kullanmaya çağırdı.

WHATSAPP’TA YÜZDE 15 DÜŞÜŞ! 17 MİLYON İNDİRMEYE TEKABÜL EDİYOR

WhatsApp’ın yeni yüklemelerinin 2021’in ilk yedi gününde önceki haftaya göre yüzde 15 düştüğü, ancak bunun küresel olarak tahmini 10,5 milyon indirmeye tekabül ettiği öğrenildi.

TELEGRAM’IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

– Gizli sohbet imkanı sunar. Sunduğu teknoloji sayesinde Telegram bile mesajlarınızı göremez.

– Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.

– Bulut tabanlı mesajlaşma özelliği ile her platform saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.

– Görüntülü ve sesli mesaj seçeneği vardır.

– Mesajın Telegram dahil, üçüncü taraflara iletilmesi engellidir.

– Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliği vardır. Bu mesajlar belirlenen sürenin bitiminde gönderici ve alıcı cihazlardan otomotik silinir.

– Son görülme özelliği kapatılabilir.

– Masaüstü uygulaması seçeneğiyle de kullanılabilir.

– Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye bildirim gönderilir.

TELEGRAM KİMİN?

Rus programcısı Pavel Durov tarafından oluşturulan Telegram, çoklu platform desteği sunan, oldukça güvenli anlık sesli ve görüntülü mesajlaşma servisidir. Ağustos 2013’te kurulan Telegram ücretsiz olarak hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile kullanıcılarına hizmet veriyor.
TÜRKİYE’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’da, Türkiye’de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada “Telegram Messenger” yer aldı.

BİP, BİR GÜNDE İNANILMAZ RAKAMA ULAŞTI

WhatsApp’ın “onay dayatmasıyla” karşılaşan Türkiye’deki kullanıcılar, sosyal medyada #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle paylaşımlar yapmaya başladı.

Türkiye’nin yerli mesajlaşma uygulaması BİP, bir günde yaklaşık 2 milyon kullanıcı tarafından indirildi.
 İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk’ın WhatsApp’a karşılık önerdiği “Signal” uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi. WhatsApp’ın hemen ardından Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Android’in uygulama mağazası Play Store’da da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram Messenger oldu. WhatsApp, Play Store’da ikinciliğe gerilerken, onu yerli uygulama BiP takip etti.

WHATSAPP’IN KARARI BÜYÜK TEPKİYE NEDEN OLDU

WhatsApp, 4 Ocak’ta “Gizlilik İlkesi”ni güncellemiş ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollamıştı. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook’a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti.

AVRUPA BÖLGESİ ETKİLENMEYECEK

WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, “Avrupa Bölgesi” kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu.

WhatsApp’ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için 8 Şubat’a kadar güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor.
Uzmanlar, AB ülkelerinin bu düzenleme kapsamına alınmamasının “çifte standart” olduğunu, veri güvenliğine yönelik sert yaptırımlar içeren yasal düzenlemeler nedeniyle WhatsApp’ın AB ülkelerine karşı “temkinli” yaklaştığını belirtiyor.

TÜRKİYE’DEKİ KULLANICILAR KABUL ETMEK ZORUNDA

WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 8 Şubat’a kadar onaylanması gereken yeni koşulların AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamadığı belirtildi. Belirtilen ülkelerdeki kullanıcıların verilerinin reklam ve benzeri amaçlarla Facebook’un şirketleriyle paylaşılmayacağı kaydedildi. WhatsApp, güncellemeden etkilenmeyecek kullanıcılarının olduğu bölgeyi Avrupa Bölgesi olarak tanımlasa da belirtilen ülkeler arasında sadece AB ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek için 8 Şubat’a kadar güncellenen uygulama koşullarını kabul etmesi gerekiyor.

BİP: VERİLERİ GÜVENLE SAKLIYORUZ

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliğinin geldiğini belirterek, “BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye’deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP ile teknoloji dünyasında her zaman fark yaratan öncü yetenekleri kullanıcılarımızla buluşturuyor ve bu özellikleri sürekli geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

WhatsApp gizlilik sözleşmesi nedir, ne anlama geliyor? Facebook ile hangi verileriniz paylaşılacak?

WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ NEDİR?

WhatsApp, 8 Şubat 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini açıkladı.

Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamalar, WhatsApp’ın bundan sonra Facebook ile rahat rahat veri alışverişi yapabileceğini gösteriyor.

Üstelik veri paylaşımına izin vermeyecek kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar.

WhatsApp kullanmak isteyen herkes, bu onayı vermek zorunda kalacak alternatif bir seçenek uygulama içerisinde yer almayacak.

WHATSAPP GÜNCELLEMESİ NELERİ İÇERİYOR?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler

Kullanıcı Şikayetleri

WhatsApp’taki İşletmeler

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları

Üçüncü Taraf Hizmetleri

Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?

Yan Hizmetler

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekliyle asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz

Asgari ücretli ve emekli vatandaşların enflasyona ezdirilmeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı ette fiyatları düşürecek …

Bir yanıt yazın