Netanyahu’dan Seçim Krizi Çıkışı: Arap Partileri Seçimleri Çaldı

İsrail’de hükümet hesapları karıştı! Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki sağ blok, 120 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu sağlayamazken, Arap partilerinin sandalye sayısındaki yükseliş siyasi dengeleri değiştirdi. Seçimlerde hile yapıldığını öne süren Netanyahu, kolluk kuvvetlerine sert müdahale çağrısında bulundu.

İsrail’de seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik sürerken Başbakan Binyamin Netanyahu’dan tartışmaları büyütecek bir açıklama geldi. Sandıkta beklediği sonucu alamayan Netanyahu, Arap partilerini hedef alarak seçimlerin çalındığını iddia etti. İsrail siyasetinde tansiyonu yükselten açıklama, seçim sonuçlarının yanı sıra olası koalisyon hesaplarını da yeniden gündeme taşıdı.

İSRAİL’DE SANDIK KRİZİ: HİÇBİR BLOK ÇOĞUNLUĞA ULAŞAMADI

İsrail’de gerçekleştirilen genel seçimlerde oy sayım işlemleri devam ederken, açıklanan ara sonuçlar parlamentoda çoğunluk tablosunun henüz oluşmadığını gösterdi.

Oyların yüzde 85,6’sının sayıldığı aşamada, Netanyahu’nun sağcı, aşırı sağcı ve ultra-Ortodoks partilerden oluşan bloku 120 sandalyeli parlamentoda 53 sandalye elde etti.

Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloku ise 48 sandalyede kaldı. İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Arap partilerinin toplam 19 sandalyeye ulaşması, hükümetin geleceğine ilişkin hesapları daha da karmaşık hale getirdi.

Ortaya çıkan tablo, İsrail’de yeni hükümetin kurulması için zorlu bir siyasi pazarlık sürecinin yaşanabileceğine işaret etti.

NETANYAHU’DAN ARAP PARTİLERİNE SERT SUÇLAMA

Seçim sonuçlarından istediği tabloyu elde edemeyen Netanyahu, Arap partilerini hedef alan açıklamasında sandıkta usulsüzlük yapıldığı iddiasını gündeme getirdi.

İsrail Başbakanı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İsrail’deki seçimler, terörü ve Yahudi devletinin yok edilmesini destekleyen Arap partileri tarafından çalınmıştır. Kolluk kuvvetleri demir yumrukla ve derhal harekete geçmelidir.”

Netanyahu’nun sözleri, seçim sürecine ilişkin tartışmaları yeni bir boyuta taşıdı. Ancak seçimlerin çalındığı yönündeki iddia, tek başına usulsüzlük yapıldığını kanıtlamıyor. İddiaların doğrulanması için somut delillerin ve yetkili makamların incelemelerinin belirleyici olması gerekiyor.

GÖZLER KOALİSYON PAZARLIKLARINA ÇEVRİLDİ

Seçim sonuçlarının mevcut tabloya yakın şekilde kesinleşmesi halinde İsrail’de hükümet kurma süreci kritik bir döneme girecek.

Netanyahu’nun liderliğindeki sağ blok ile Eisenkot’un öncülük ettiği muhalefet bloku, parlamentoda çoğunluğu sağlayabilmek için farklı siyasi aktörlerle görüşmek zorunda kalabilir.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un hükümeti kurma görevini hangi adaya vereceği de sürecin önemli aşamalarından biri olacak.

Parlamentodaki sandalye dağılımı, küçük partilerin ve Arap siyasi temsilcilerinin yeni hükümetin oluşumunda etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

ARAP PARTİLERİNİN SANDALYE SAYISI DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Arap partilerinin elde ettiği sandalye sayısı, seçim sonrasındaki siyasi hesapların merkezine yerleşti.

Netanyahu’nun seçimlere ilişkin suçlamalarının ardından gözler, hem sonuçların kesinleşmesine hem de partilerin olası ittifak tercihlerine çevrildi.

Arap partilerinin parlamentodaki temsil gücü, hükümet kurma görüşmelerinde nasıl bir tutum alacakları sorusunu da beraberinde getirdi.

RESMİ SONUÇLAR İÇİN 4 KASIM İŞARET EDİLDİ

Seçim sonuçlarının, incelemeler ve itiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından 4 Kasım’a kadar kesinleşmesinin beklendiği bildirildi.

Kesin sonuçların açıklanmasıyla birlikte parlamentodaki sandalye dağılımı netleşecek ve hükümet kurma sürecinin önündeki belirsizliklerin bir bölümü ortadan kalkacak.

Ancak hiçbir siyasi bloğun tek başına çoğunluğu sağlayamaması, koalisyon görüşmelerinin uzaması ihtimalini güçlendiriyor.

İSRAİL’DE YENİ SEÇİM İHTİMALİ MASADA

Netanyahu veya Eisenkot’un parlamentoda çoğunluğu sağlayacak bir ittifak kuramaması halinde siyasi krizin derinleşmesi gündeme gelebilir.

Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda yeni bir seçim ihtimali de tartışılabilir.

İsrail’de gözler şimdi kesin seçim sonuçlarına, Cumhurbaşkanı Herzog’un atacağı adımlara ve Netanyahu’nun hükümeti kurmak için nasıl bir yol izleyeceğine çevrilmiş durumda.

Sandıktan çoğunluk çıkmadı, siyasi gerilim tırmandı. Netanyahu’nun Arap partilerine yönelik suçlamaları ise İsrail’de seçim sonrası sürecin en tartışmalı başlıklarından biri haline geldi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Murat Saral cinayetinde sıcak gelişme! Katil zanlısı İznik’te yakalandı

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde MHP’li belediye meclis üyesi Murat Saral’ı tabancayla vurarak öldüren şüpheli A.I.U., kaçışının …

Bir yanıt yazın