Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti’deki görevlerinden istifa etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, hakkında gündeme getirilen hisse işlemi iddialarının ardından partisindeki görevlerinden affını istedi. Kaya, soruşturma ve inceleme sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için siyasi sorumluluk aldığını açıkladı.

AK Parti’de gece saatlerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, son günlerde kamuoyunun gündemine gelen hisse işlemlerine ilişkin iddiaların ardından yürüttüğü tüm görevlerden ayrılma kararı aldığını duyurdu.

Kaya, kararının gerekçesini ise hakkında yürütülebilecek inceleme ve soruşturma sürecinin herhangi bir tartışmanın gölgesinde kalmadan sürdürülebilmesi olarak açıkladı.

Kaya: Siyasi sorumluluk almayı gerekli görüyorum

Fatma Betül Sayan Kaya, yaptığı açıklamada şahsı hakkında çeşitli iddia ve değerlendirmelerin gündeme getirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, söz konusu iddiaların tüm yönleriyle araştırılması ve sürecin titizlikle yürütülmesi yönünde irade ortaya koyduğunu ifade eden Kaya, kendisinin de bu sürecin sağlıklı ilerlemesini önemsediğini bildirdi.

Kaya, makamının soruşturma sürecine ilişkin herhangi bir tartışmaya konu olmaması gerektiğini belirterek siyasi sorumluluk alma kararı verdiğini açıkladı.

Açıklamasında, iddiaların bütün yönleriyle ortaya çıkarılması ve inceleme sürecinin sağlıklı yürütülmesi amacıyla Genel Başkanlık makamından görevlerinden affını istediğini duyurdu.

Gündemdeki iddiaları Zeynel Emre gündeme getirdi

Kaya’nın istifa kararının öncesinde, Yeni Parti Sözcüsü Zeynel Emre, Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın Özata Denizcilik hisselerindeki işlemlerine ilişkin çeşitli iddialar ortaya atmıştı.

Emre’nin iddiasına göre Fatma Betül Sayan Kaya, 8 Nisan’da Özata Denizcilik hisselerinden yaklaşık 255 lira seviyesinden 250 bin adet satın aldı.

Emre, bu işlem için yaklaşık 63 milyon 359 bin lira yatırım yapıldığını ve hisselerin eylül ayında yaklaşık 4 bin 482 lira seviyesinden satılmasıyla hesaptan 1 milyar 344 milyon lira çekildiğini öne sürdü.

Bu rakamlar, şu aşamada Zeynel Emre’nin kamuoyuna açıkladığı iddialar olarak yer alıyor.

Eşi İlyas Kaya hakkında da hisse iddiası

Zeynel Emre ayrıca Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşi İlyas Kaya’nın da aynı hisse senedinde işlem yaptığını ileri sürdü.

Emre’nin açıklamasına göre İlyas Kaya, yaklaşık 255 lira seviyesinden 150 bin adet hisse alımı gerçekleştirdi. Söz konusu işlemin yaklaşık 99 milyon 687 bin liralık bir yatırım olduğu ve eylül ayında hesaptan yaklaşık 826 milyon lira çekildiği iddia edildi.

İddiaların merkezinde, hisse alım ve satışlarının zamanlaması da bulunuyor.

Emre, işlemlerin nisan ayında başladığını ve eylül ayında satışların gerçekleştirildiğini öne sürerek işlemlerin zamanlamasının araştırılması gerektiğini savundu.

Kaya’nın istifa kararı sonrası gözler soruşturmada

Fatma Betül Sayan Kaya’nın istifa kararı, söz konusu iddiaların kamuoyunda tartışıldığı bir dönemde geldi.

Kaya, istifasını bir suçlamayı kabul ettiği yönünde değil, hakkındaki iddiaların açıklığa kavuşturulması ve yürütülecek inceleme ile soruşturmanın sağlıklı biçimde ilerlemesi amacıyla siyasi sorumluluk üstlenmesi olarak açıkladı.

Şimdi gözler, gündeme getirilen hisse işlemlerinin nasıl değerlendirileceğine ve varsa yürütülecek inceleme veya soruşturmanın sonuçlarına çevrildi.

Kamuoyunun tartıştığı iddiaların hukuki ve mali boyutunun yapılacak incelemeler sonucunda netleşmesi bekleniyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekonet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Mansur Yavaş CHP’den istifa etti! Siyasi yoluna bağımsız devam edecek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Yavaş, siyasi hayatına bağımsız …

Bir yanıt yazın